Ansambel Andreja Bajuka pripravlja dve novi skladbi https://www.youtube.com/watch?v=EVvyxIOhf9o

Ansambel Andreja Bajuka ohranja lastni zven

Objavljeno 05. marec 2018 16.28 | Piše: Mojca Marot

Lani se jima je pridružila simpatična pevka Viviana Kukar Andrej ima ob ansamblu še orkester in je ravnatelj OŠ Brihtna glava. Belokranjci so veseli ljudje, ki imajo radi glasbo. Eden takih je Andrej Bajuk, harmonikar, ki je leta 2002 ustanovil ansambel. Leta 2007, ob peti obletnici njegovega delovanja, so izdali drugo zgoščenko z naslovom Nocoj sem prvič bil pri njej, ki je za zdaj tudi zadnja. Poimenovali so jo po skladbi, s katero so se leta 2006 udeležili festivala na Vurberku. Najpogosteje so igrali na različnih prireditvah, veselicah, tudi porokah, rojstnih dnevih in obletnicah.

Zadnjih nekaj let o ansamblu ni bilo veliko slišati, zdaj pa nam je Andrej zaupal, da od lani, ko se jim je pridružila simpatična pevka Viviana Kukar. Ob Andreju in Viviani je še vedno tudi Jože Muc, kitarist, ki se je ansamblu pridružil že pred 15 leti. »Najbolj sem vesel, da smo v poplavi ansamblov, ki so še vedno aktivni, našli svoj prepoznavni zven in način igranja ter si tako izoblikovali svoje ime in blagovno znamko, pod katero zdaj nastopamo. Vedno se potrudimo do zadnjega atoma moči, da zadovoljimo poslušalce,« pravi Andrej, ki ima tudi svojo glasbeno šolo, v okviru katere zadnjih osem let deluje tudi kar 40-članski harmonikarski orkester. »Starostne omejitve v orkestru ni, seveda so v njem tudi dekleta. Ustanovil sem ga, ker sem hotel svojim učencem omogočiti kar največ nastopov, in na teh smo si pridobili ogromno izkušenj,« pravi Andrej, ki ima še eno funkcijo, je namreč ravnatelj nenavadne osnovne šole, imenovane Brihtna glava, ki je v Radovici pri Metliki prava turistična zanimivost.

image

 Orkester glasbene šole Andreja Bajuka ima kar 40 članov.

Njen idejni oče je znani Belokranjec Toni Gašperič, nastala pa je v želji, da bi obiskovalcem prikazali Belo krajino na drugačen, tudi zabaven način. Tisti, ki jo obiščejo, si lahko ogledajo, kako je pred več desetletji potekal pouk, razred je opremljen s staro opremo in starimi šolskimi rekviziti. Tovarišica učiteljica je zelo stroga, neposlušni učenci morajo klečati v kotu, na posuti koruzi, red in disciplino vzdržuje s palico v roki. Vsakdo, ki obišče OŠ Brihtna glava, prejme spričevalo pa tudi malico. »Ravno jutri, 7. marca, bomo spet imeli dan odprtih vrat in veseli bomo obiska kakšnega radovednega učenca,« pravi Andrej Bajuk, ki skrbi, da se tudi v Beli krajini vedno kaj dogaja. Mojca Marot